Skip to content

Voices for Women

‘Wij zijn er voor vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten. Met hun ervaringen verbeteren wij de gezondheidszorg’

'Eva is geen Adam'

Voices for Women is een initiatief van journaliste Mirjam Kaijer.

Zij interviewde diverse artsen en wetenschappers over de man-vrouw verschillen in de gezondheidszorg en stuitte op de volgende schokkende feiten:

  • 80 procent van alle patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten is vrouw;
  • Vrouwen hebben twee keer zo vaak een depressie en hebben veel vaker angststoornissen;
  • 75 procent van alle patiënten met auto-immuun aandoeningen is vrouw;
  • Vrouwen hebben veel meer bijwerkingen na medicijngebruik.

Mirjam geinterviewd door Humberto Tan over haar boek: ik ben geen man

Symposium EVA = geen ADAM

💬’Indrukwekkend, verhelderend. Ik laat het vanaf nu niet meer gebeuren dat alles maar op mijn psyche wordt geschoven.’

💬’Verbazingwekkend’ was mij niet bewust van deze grote verschillen tussen man en vrouw in 2023! Hoe is het mogelijk.’

💬’Super avond. Leerzaam en triest tegelijk. Dat vrouwen veel heftiger reageren op medicatie wist ik niet.’

Na drie succesvolle symposia in Hoorn, geheel uitverkocht, opende het eerste ziekenhuis in Groningen op 19 oktober ook haar deuren voor EVA = geen ADAM. Het symposium is toegankelijk voor iedereen die nieuwsgierig is naar de man-vrouw verschillen in de gezondheidszorg. Er wordt geluisterd naar waargebeurde verhalen van vrouwen die jarenlang zochten naar een diagnose. Dit wordt ondersteund door mooie muziek, zang en columns. Ook artsen en wetenschappers delen belangrijke informatie waar iedere vrouw van op de hoogte moet zijn.

Welk ziekenhuis volgt? Neem contact met ons op. 

Video afspelen

Onlangs een prachtig project aangegaan met ZonMw

Onlangs een prachtig project aangegaan met ZonMw. De verhalen van drie ervaringsdeskundige vrouwen van Voices for Women die kampten met onverklaarde gezondheidsklachten zijn in beeld gebracht op zeer integere wijze.

0%

Oorzaak van het probleem

 

Er is onvoldoende kennis over het lichaam van de vrouw. Onderzoek heeft voornamelijk op mannen plaatsgevonden. Uit de enquête die door ons werd gelanceerd, blijkt dat van de 2000 vrouwen 81% hier niet van op de hoogte is en nog te vaak wordt weggestuurd met psychische labels.

'Eva is geen Adam' - minister Ernst Kuipers

Veel vrouwen hebben langdurige gezondheidsklachten die niet adequaat worden behandeld, soms onterecht gepsychiatriseerd en afgedaan als burn-out, stress of: het zit tussen je oren. Onvoldoende kennis over vrouwspecifieke ziektes, of sekse- en genderverschillen bij algemene ziektes is de oorzaak. Steun onze missie!

Verhaal patiënt uitgelicht: Tamara

Tamara voelt zich al 38 jaar niet gehoord en gezien in de vrouwengezondheidszorg en in een tegenwerkend zorgsysteem. De diagnose endometriose bijna 29 jaar geleden, heeft daar tot aan de dag van vandaag geen verandering in gebracht. Endometriose is een onbekende vrouwenziekte die onvoldoende herkenning en aandacht krijgt.

Overhandiging petitie aan minister Ernst Kuipers

Op 12 september 2022 heeft de stichting de petitie met ruim 40.000 handtekeningen en de verhalen van ervaringsdeskundige vrouwen overhandigd aan Ernst Kuipers (minister van volksgezondheid).

Laatste nieuws

‘Dit is heel anders dan moe zijn van een dag hard werken’

Waar komt Long-covid vandaan? Waarom hebben vrouwen het vaker dan mannen, terwijl mannen aan het begin van de pandemie juist
Lees verder

Internationale Vrouwendag 2024

Al twee jaar pleit Stichting Voices for Women voor verbetering van de gezondheidszorg voor vrouwen. Ook tijdens Internationale Vrouwendag lieten
Lees verder