Lied voor minister Ernst Kuipers
Op 12 september overhandigt Stichting Voices for Women een petitie aan minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers. Deze stichting, opgericht door oud-verpleegkundige en journaliste Mirjam Kaijer, pleit voor meer onderzoek naar het vrouwenlichaam en betere implementatie van de bestaande kennis.
Kaijer die zelf 10 jaar met onverklaarde gezondheidsklachten rondliep schrok van het ‘niemandsland’ waar zij in belandde en ging nadat zij eindelijk een diagnose had gekregen op onderzoek uit. Zo blijkt dat maar liefst 80 procent van de patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten vrouw is. Genderspecifieke zorg blijkt nog ver te zoeken in Nederland. Dit is zorgelijk want het vrouwenlichaam wordt anders ziek dan dat van de man en te weinig kennis maakt vele slachtoffers, zo blijkt uit onderzoek.
Kaijer startte een petitie voor meer onderzoek naar het vrouwenlichaam. Ook lanceerde zij een meldpunt bij radio 1. De petitie is meer dan 36.300 keer ondertekend en op het meldpunt stroomde meer dan tweeduizend reacties binnen.
De oud-verpleegkundige zal het zelfgeschreven lied ‘Erkenning’ zingen voor minister Kuipers om aandacht te vragen voor de noodzaak tot genderspecifieke zorg. Ook pleit zij voor een steunpunt waar vrouwen hun verhaal kunnen delen om met deze kennis de gezondheidszorg te verbeteren. De initiatiefneemster neemt 50 vrouwen mee die een gezicht zullen geven aan de vaak schrijnende verhalen die zijn ontstaan door het huidige systeem, waar klachten te vaak worden afgedaan als psychisch. De vrouwen verschijnen aan de minister in blauwe operatiejassen om zo een statement te maken voor meer onderzoek en onderzoek wat er al is beter te implementeren.
Stichting Voices for Women
Via de petitie wil Kaijer niet alleen aandacht vragen voor onderzoek naar man-vrouw verschillen maar ook voor meer aandacht voor genderspecifieke zorg in scholing voor zorgprofessionals. Daarbij is meer hulp voor deze grote groep vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten dringend nodig. De Stichting Voices for Women, die Kaijer begin 2022 heeft opgericht, zet zich in om de bewustwording rondom deze problematiek te vergroten en vrouwen die daar onder lijden te steunen.
Onverklaarde klacht blijkt bijschildkliertumor
Zelf liep Kaijer tien jaar rond met onverklaarde klachten die door artsen werden afgedaan als ‘het hoort bij de overgang’ en later ‘fybromyalgie’. Uiteindelijk kreeg ze de juiste diagnose en werd in de Verenigde Staten geopereerd aan een goedaardige tumor op haar bijschildklier en is sindsdien nagenoeg klachtenvrij.
Mirjam Kaijer, journalist, columnist en oud-verpleegkundige schrijft in het boek “Ik ben geen man!” over de zorgelijke staat van vrouwenzorg in Nederland.