Skip to content

Myomen & Poliepen: Wat kan je eraan laten doen?

Tijdens deze webinar van Our Voices Online gaat Mariette Reineke in gesprek met ervaringsdeskundige Iris van Lunenburg en medisch specialist Felicia Yarde over myomen & poliepen en de vraag wat je eraan kan laten doen.

Iris van Lunenburg werkt in de media. Sinds enkele jaren is zij deskundige bij het dagelijkse SBS6-programma Shownieuws, waarbij ze zich focust op kunst, cultuur en het Britse koningshuis. Ook schuift ze aan bij andere talkshows en is zij dagvoorzitter. Eerder was Iris co-presentator van een podcast over inclusiviteit en beeldvorming voor De Volkskrant & DPG Media, maakte de journalistieke documentaireserie Iris onderzoekt (NTR) over gemengde relaties, was zij verslaggever voor het KRO-NCRV programma Jan Rijdt Rond en schreef ze een dagelijkse rubriek in Het Parool. Columns schreef ze voor Dagblad Metro en de stijlgids LINDA.Loves. Enkele jaren geleden zijn er meerdere myomen in en op haar baarmoeder gevonden. Inmiddels is Iris, door een oplettende (vrouwelijke) huisarts en operaties in het ziekenhuis, weer helemaal gezond, fit en vol levenslust. Tijdens haar herstel heeft zij met veel vrouwen gesproken en daaruit kwamen twee opvallende punten naar voren. Dat vrouwen minder goed worden voorgelicht over vrouwengezondheid. En dat zij vaak te laat naar de huisarts gaan – uit schaamte of angst niet gehoord te worden. En dat moet anders. Iris is vanzelfsprekend erg gesteld op haar privacy, maar voor meer aandacht voor de vrouwengezondheidszorg en het belang van snel hulp zoeken, maakt zij graag een uitzondering.

Felicia Yarde is gynaecoloog in het Amsterdam UMC, haar aandachtsgebied is benigne gynaecologie en kinder- en adolescenten gynaecologie. Op haar spreekuur ziet ze meisjes en vrouwen met klachten rondom de menstruatie, zoals veel bloedverlies of pijnlijke menstruaties. Dit kan bijvoorbeeld door myomen (vleesbomen) of poliepen komen. Daarnaast doet zij onderzoek naar hypnotherapie als behandeling van pijnlijke menstruaties bij jonge vrouwen. Sinds januari coördineert zij een spreekuur gericht op vrouwspecifieke aandoeningen waar medewerkers in het Amsterdam UMC kosteloos terecht kunnen voor advies.

Naast meer aandacht genereren voor deze problematiek, hopen ze hiermee uiteindelijk ook werkverzuim te verminderen.

🗓️ maandag 20 januari 2025

⏰ 19:30 tot 20:30 uur

Deze webinar is georganiseerd in samenwerking met Bloedserieus

Tijdens deze gratis webinar is er ruimte voor een Q&A. Meld je aan door een mail te sturen naar: webinars@voicesforwomen.nl