Webinar 2: Hoofdpijn bij meisjes en vrouwen.
Zou het migraine kunnen zijn?
In dit tweede Webinar onder leiding van Mariëtte Reineke gaan auteur en columnist Roos Schlikker en medisch specialist Prof. Dr. Gisela Terwindt in gesprek over hoofdpijn en migraine bij meisjes en vrouwen.
Mensen hebben bij het begrip migraine vaak een beeld van «urenlang liggen in een donkere kamer zonder geluid», maar migraine is zo veel meer dan dat.
Ervaringsdeskundige Roos kreeg een jaar of 2 geleden last van extreme duizeligheid, die wel 8 uur kon duren. Tijdens deze aanvallen kon ze helemaal niets meer. Haar huisarts dacht aan burn-out en stress, maar de geboden psychische hulp hielp haar helemaal niet.
Na veel artsbezoeken, een eigen lange en intensieve speurtocht via Google, kreeg ze het vermoeden, dat ze misschien leed aan «vestibulaire» migraine, een zeldzame vorm van migraine met aanvallen van duizeligheid. Ze zocht een neuroloog op, die haar vermoeden bevestigde. Haar «gewoon een beetje hoofdpijn» bleek in werkelijkheid een echte hersenziekte. Volgens haar neuroloog, «wordt migraine vaak enorm onderschat, omdat het een vrouwenziekte is».
Een op de drie vrouwen krijgt met migraine te maken. Vaak wordt migraine, zoals bij Roos, afgedaan als psychisch of door te hoge stress. Migraine blijkt echter sterk samen te hangen met hormoonschommelingen en vrouwen zijn met name gevoeliger hiervoor in periodes van onstabiele hormonen. Dat wil zeggen, ze hebben vaker last van migraine in de puberteit en voor/tijdens de overgang. Gisela ziet dan ook in het Leidse hoofdpijncentrum vaak jonge vrouwen én hun moeder.
Naast de hormoonschommelingen, is aangetoond dat bij migraine ook erfelijkheid een grote faktor is. Dochters van (groot)moeders met migraine hebben een groter risico dit zelf ook te krijgen.
Bij hoofdpijn hebben vrouwen niet altijd door dat hun hoofdpijn in feite migraine is, het «hoort er nu eenmaal bij» en er is veel variatie in het soort klachten. Wanneer moet je eigenlijk alarm slaan, was een van de luistervragen. Het antwoord van Gisela is duidelijk: wanneer je de hoofdpijn niet meer zelf met een paracetamolletje of ibruprofen kunt oplossen. Er zijn tegenwoordig goede medicijnen en het is niet meer nodig om door een migraine «uitgeschakeld» te zijn.
Waarom gaan toch zo weinig vrouwen met hun hoofdpijn/migraine naar een arts? Migraine heeft nog altijd een negatief label. Vaak worden klachten van vrouwen met migraine door hun omgeving of door een huisarts niet (h)erkend. Voorfasen van migraine worden vaak op andere oorzaken afgeschoven, zoals menstruatie, overgang, stress of vermoeidheid.
Gisela vertelt, dat er dringend studies nodig zijn, naar de werking van de anticonceptiepil tegen migraine, maar dat het moeilijk is om vrouwen te vinden die aan dit onderzoek mee willen werken. Hoofdpijn wordt ernstig onderschat als klacht bij de overgang. Ook hebben vrouwen met migraine een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en een herseninfarct. Het gebruik van de pil verhoogt dit risico en daarom is zo’n onderzoek erg belangrijk. Vrouwen willen wel dat zo’n onderzoek er komt maar staan niet te springen om hier zelf aan mee te werken. Tijd om de hand in eigen boezem te steken?
Tijdens een migraineaanval komt er een specifiek eitwit vrij en de nieuwste medicatie kan dit eiwit afremmen. Verder onderzoek en medicatie zijn duur, maar volgens Gisela heeft migraine net zo’n goede behandeling verdiend als bijvoorbeeld Alzheimer. Een groot deel van de productieve vrouwen tussen de 20 en 60 jaar wordt door migraine in hun dagelijkse leven en werk belemmerd, daarom zijn die dure medicijnen en onderzoeken hun geld wel degelijk waard en net zo belangrijk als bijvoorbeeld onderzoek naar Alzheimer. De nieuwe medicijnen zijn ook belangrijk om de erfelijke relatie van migraine met angst- en depressieve klachten te behandelen en te onderzoeken.
De algemene conclusie van dit Webinar is, dat ernstige hoofdpijn en migraine heel complex zijn en dat «als het eenvoudig was, we het al lang hadden opgelost».
Tot slot wordt het Webinar toch nog positief afgesloten: met kunstmatige intelligentie (AI) wordt er gewerkt aan de mogelijkheid van modellen die individeel kunnen voorspellen en alarmeren bij triggers die een migraine aanval kunnen uitlokken, zoals rode wijn, stress, slaaptekort, jetleg, hoogteverschil of een weersomslag.
Info:
• De hoofdpijn Podcast
• www.hoofdpijn.nl
• www.nederlandsehoofdpijnvereniging.nl
• www.whatstudy.nl
• https://hoofdpijnonderzoek.nl/wp-content/uploads/2022/11/2021_08_triggers.pdf
- Terugluisteren kan hier