Webinar 1: De voor- en nadelen van de pil 

Kan je depressief worden van de pil?

Ervaringsdeskundige en journaliste Sofie Peeters en arts-onderzoeker Anouk de Wit gaan in dit eerste Webinar onder leiding van Mariëtte Reineke in op de voor- en nadelen van de anticonceptie pil en op de vraag of je van de pil depressief kan worden. Het Webinar opent gelijk met een opmerkelijke uitspraak: “De pil wordt vaak als een snoepje, als een soort wondermiddel gebruikt”. De pil is wel degelijk een medicijn, dat bijna standaard aan meisjes en vrouwen vanaf 16 jaar wordt voorgeschreven. De laatste jaren is de pil vaker onderwerp van gesprek.

Sofie leed meer dan 10 jaar onder angst- en paniekaanvallen. Haar artsen en zijzelf legden geen verband met het gebruik van de pil. Nadat Sofie tijdelijk met de pil was gestopt en twee keer zwanger werd, verdwenen haar klachten. Toen ze opnieuw de pil ging gebruiken, begonnen de klachten ook weer. Daarmee werd voor Sofie de link ineens duidelijk en had ze voldoende reden om een eigen onderzoek te starten. Sofie vertelt: “Ik dacht steeds, het ligt aan mij”, een voor veel vrouwen herkenbare uitspraak, omdat ze zich met hun klachten vaak alleen voelen staan.

Anouk deed promotieonderzoek naar de invloed van de pil op de psyche. Rond 1,2 miljoen vrouwen in Nederland slikken de pil. Er is daarom volgens Anouk een grote inhaalslag nodig hoe we deze vrouwen verzorgen. Om een zuiver beeld te krijgen, deed ze vooral onderzoek bij jonge vrouwen die net met de pil waren begonnen en die, zoals oudere vrouwen, nog geen mogelijke gevolgen van eerder pilgebruik hadden. In Anouk’s onderzoek kwam naar voren, dat van de jonge pilgebruiksters ongeveer 20% wat meer depressieve klachten had. Of de pil hiervoor de oorzaak was, kon door het onderzoek niet worden aangetoond. Het effect lijkt daarmee niet heel groot, maar blijkt volgens Anouk wel uit verder onderzoek.

Omdat hormonen heel veel in je lichaam doen, kunnen ze zowel positieve als negatieve effecten hebben. Hoe kun je nu voorspellen, bij wie positieve of negatieve effecten optreden, was een van de vele vragen die werden gesteld. Door vooral te luisteren naar je eigen lichaam. “Bij veel zorgen over bijwerkingen, dan zullen die ook optreden”. Daarom is pilgebruik ook een individuele keuze.

Al sinds de introductie van de pil, wordt de verantwoordelijkheid voor anticonceptie bij de vrouw gelegd. Hoe denken we hier in de toekomst mee om te gaan? Volgens Sofie en Anouk is meer bewustzijn voor het vrouwenlichaam nodig, de betrokkenheid van mannen daarbij onmisbaar. Voor wie de pil niet wil gebruiken, worden er nog een aantal methodes benoemd, die meer of minder betrouwbaar zijn. De pil blijft echter het meest betrouwbare anticonceptiemiddel. Voor de mannen bestaat er inmiddels ook een pil, alleen is die niet populair. Na 50 jaar pil voor de vrouwen, zijn de dames het er roerend over eens, dat het nu maar eens de beurt is van de mannen.  “Dan wordt er waarschijnlijk ook meer onderzoek naar gedaan”. Dat er nog veel werk aan de winkel is en er vervolgonderzoeken nodig zijn naar zowel positieve als negatieve effecten, ook daarin zijn Sofie en Anouk duidelijk.

Tot slot wordt in een kritische noot besproken, dat (huis)artsen vaak nog onvoldoende kennis hebben over de effecten van de pil. Maar niet alle artsen zijn over één kam te scheren en bespreek daarom vooral je klachten met huisarts of vertrouwensarts is de boodschap.

Met een mooie tip aan alle vrouwen rondt gespreksleider Mariëtte dit boeiende Webinar af.

Info: