Eerste nationale Dag van de Vrouwengezondheid 25 mei 2024

De vrouwen staan zelf op! 

De eerste Nationale Dag van de Vrouwengezondheid op 25 mei 2024 is een feit! Het is een initiatief van Stichting Voices for Women, die de klok luiden dat vrouwen niet de juiste medische zorg krijgen. In de vorige eeuw gaven wetenschapper en artsen al aan dat vrouwen anders ziek worden terwijl onderzoek met name op de man plaatsvond. De gevolgen zijn schokkend, zo blijkt ook uit de enquete die de stichting lanceerde.’ Het wordt tijd voor verandering, want dit kost levens.’

Daarom organiseert de stichting  een groot en verbindend jaarlijks terugkerend event in midden Nederland waar vrouwen hun stem zullen laten horen, hand in hand met zorgprofessionals, wetenschappers, patiëntenorganisaties en vrouwennetwerken. Het doel van de dag is elkaar ondersteunen, kennis verspreiden en aanjagen van genderspecifieke zorg. De presentatie is in handen van Bridget Maasland en Tanja Jess. Iedereen is welkom, want dit is geen vrouwenprobleem maar een maatschappelijk probleem.

Verkeerde diagnoses

Ruim 80% van alle patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten is vrouw, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek’, aldus Mirjam Kaijer, initiatiefnemer van Voices for Women. “Vrouwen hebben 60% meer last van bijwerkingen van medicijnen, hartinfarcten worden regelmatig gemist en ze krijgen 2 keer vaker de diagnose depressie of angststoornis. Ook is ruim 75% van de mensen met een auto-immuunziekte vrouw.”

Groot kennishiaat

Dit is zeer zorgelijk. Daarom is Een Nationale Dag van de Vrouwengezondheid hard nodig. “We hebben op ons meldpunt duizenden verhalen gekregen van vrouwen die al jarenlang tevergeefs op zoek zijn naar de juiste diagnose”, aldus Kaijer. ‘Voortkomend uit een groot kennishiaat waar artsen ook tegenaan lopen. Ze worden hiervoor verantwoordelijk gehouden terwijl het systeem verbeterd moet worden.  

Dit initiatief is uniek en noodzakelijk en mogelijk een begin van een belangrijke kentering in de geschiedenis in de medische wereld voor vrouwen. Wij gaan net zo lang door totdat elke vrouw de juiste medische zorg krijgt.” 

Wil je op de hoogte blijven van deze dag? Meld je aan voor de nieuwsbrief