Skip to content

Petitie overhandiging Tweede Kamer

‘Geachte Kamerleden, de gezondheidszorg voor vrouwen is ziek.’

Zo begon Mirjam Kaijer – oprichtster van de stichting Voices for Women – op 22 november in de Tweede Kamer haar betoog. De opkomst van politici was groot. Ze waren aanwezig bij de overhandiging van de petitie – ruim 55.070 keer ondertekend, waarin gepleit wordt voor betere vrouwenzorg.

‘Elke vezel en ieder orgaan in het vrouwenlichaam wordt anders ziek dan die van de man. Dit is zorgelijk want onderzoek heeft met name plaatsvonden op het mannenlichaam. Van alle patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten is 80% vrouw. Ondanks deze schokkende feiten komen we anno 2022 maar mondjesmaat vooruit. Hoe kan dit?’, vroeg Kaijer. Slechts 6 partijen in de politiek hebben dit belangrijke thema op hun agenda staan. Daarom zijn wij vrouwen zelf opgestaan. Duizenden verhalen kregen wij op ons meldpunt binnen. Vrouwen die van specialist naar specialist gingen. Allen met één groot verlangen: wie kijkt er naar het geheel? Wie luistert en wie schuift de onverklaarde gezondheidsklachten niet meteen af op de psyche?

Wij vragen ons af hoelang dit nog doorgaat. Want heel eerlijk: het voelt onwerkelijk dat er al zo lang gelobbyd moet worden voor iets wat iedereen in onze maatschappij aangaat. De vrouwen in de eerste plaats, maar ook hun gezinnen en hun werkgevers waar al deze vrouwen moeten verzuimen. Maar erger: het kost levens. Elke dag weer.

Er was veel belangstelling bij de overhandiging. Er zijn afspraken gemaakt met politici om verder door te praten over onze bevindingen.

We hopen dat iedere partij de man-vrouw verschillen zal opnemen in de zorgportefeuille, want dit gaat in potentie om meer dan de helft van de bevolking.

De oprichtster van de stichting eindigde met de woorden:

Beste Kamerleden,

Laten wij genderspecifieke zorg de aandacht geven die het behoeft. Laat de vrouwen van Nederland niet in de kou en in hun (operatie) hemd staan.

Dank u wel.